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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS: 
Power to Require Medical Examination – Section 56 of the Public Sector Act 
2009 
 
 
The following frequently asked questions should be read in conjunction with the: 
 

 Public Sector Act 2009 (PS Act) 

 Public Sector Regulations 2010 

 Commissioner for Public Sector Employment Guideline: Management of 
Unsatisfactory Performance (Including Misconduct) 

 Commissioner for Public Sector Employment Guideline: Power to Require Medical 
Examination – Section 56 of the Public Sector Act 2009 

 Code of Ethics for the South Australian Public Sector 
 
 
Q. What if the employee denies they are performing unsatisfactorily and/or that 

they are suffering any incapacity? 
 
A. Section 56 is available where an employee is performing their duties unsatisfactorily 

(interpreted broadly) and it appears to a Chief Executive or Delegate that such 
unsatisfactory performance may be caused by a mental or physical incapacity.  
Unsatisfactory performance is not restricted to whether an employee is performing 
their technical duties adequately, but an objective assessment of their entire conduct 
as a public sector employee. 

 
Like any administrative decision, a decision to require an employee to undergo a 
medical examination under section 56 must be made on reasonable grounds, and 
based on the individual facts and circumstances.  There must then be an objective 
basis to conclude the employee is performing unsatisfactorily and that such 
unsatisfactory performance may be caused by a mental or physical incapacity.   
 
From time-to-time, an employee will not agree that their performance is 
unsatisfactory and/or that they are or may be suffering from an incapacity.  Their 
agreement is not necessary.  They are bound to comply with a direction under 
section 56 and undergo a medical examination unless they have a reasonable 
excuse not to.  This means attending for examination and cooperating with the 
relevant medical practitioner in being examined.  Disagreement with the views of the 
Chief Executive or Delegate will not amount to a reasonable excuse for failing to 
comply with a direction to undergo a medical examination.  What would amount to a 
reasonable excuse would be limited to circumstances such as proven inability to 
attend for examination due to ill health or some other extenuating circumstance. 

 
 
Q. What if an employee refuses to comply with a direction to undergo a medical 

examination under section 56? 
 
A. Employees are required to submit to a medical examination following a direction 

under section 56.  This means that they must attend appointments and cooperate 
with the relevant medical practitioner so as a proper examination can be performed.  
If an employee fails to submit to a medical examination without reasonable excuse, 
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they may be suspended from duty, without remuneration and accrual of leave 
entitlements until such time as they submit to a medical examination as required. 

 
Q. How is the medical practitioner selected when an employee is directed to 

undergo a medical examination under section 56? 
 
A. Employees required to undergo a medical examination under section 56 of the PS 

Act are to select a medical practitioner from a panel of medical practitioners 
nominated by the agency. For practical purposes, the panel of practitioners provided 
to employees need only contain two choices. 

 
The Chief Executive or Delegate will make or facilitate the making of an appointment 
with the medical practitioner chosen by the employee.  Employees should be 
provided with as much notice as possible of the time of any medical appointment. 

 
Q. Can an agency refer to and utilise medical information from an employee’s 

treating medical practitioner? 
 
A. Yes.  Where available, information from an employee’s treating medical 

practitioner(s) is to be considered and utilised as appropriate.   
 

Where an employee’s unsatisfactory performance may be caused by mental or 
physical incapacity, the Chief Executive or Delegate should consider if the situation 
can be managed without the necessity of a direction under section 56 of the PS Act. 

 
Whether or not information from an employee’s treating medical practitioner is 
sufficient to manage a particular situation will depend on the facts and circumstances.  
It is often not sufficient because the medical practitioner is either not sufficiently 
qualified or, fundamentally, they are relying only on information provided by the 
employee.  Clearly, where opinions of treating medical practitioners are inconsistent 
with the facts available to the Chief Executive or Delegate, a direction under section 
56 may be necessary.  Part of the information provided to a medical practitioner 
chosen by an employee upon a direction under section 56 would include other 
medical information in an agency’s possession.   

 
Q. Can an employee seek a review of a decision to require them to undergo a 

medical examination? 
 
A. Yes.  An employee who is aggrieved by a decision to require them to undergo an 

independent medical examination under section 56 of the PS Act, or an employment 
decision associated with that requirement (i.e. a direction to remain absent from the 
workplace or an assignment to different duties or a place or places to perform duties) 
may seek an Internal Review of that decision under section 61 of the PS Act. Where 
the employee remains aggrieved after Internal Review, they may seek External 
Review by the Public Sector Grievance Review Commission.  An application for 
Internal or External Review does not act to stay (put a hold on) a direction to undergo 
a medical examination under section 56.  Like any administrative decision that is the 
subject of a grievance, a decision needs to be taken in the relevant circumstances as 
to whether it is prudent to put the process on hold awaiting the outcome of a review 
or whether to insist that it proceed, notwithstanding. 


