TEMPLATE W5

For public sector agencies and employees covered by the South Australian Public Sector Wages Parity Enterprise Agreement: Weekly Paid 2017


DISPUTE - EXCESS EMPLOYEE SUITABILITY 

This form is to be used where a dispute arises in relation to an excess employee’s suitability for an advertised vacancy. The purpose of this form is for an agency to outline the selection criteria and consider the requirements of the Enterprise Agreement that an excess employee must address in order to evidence their suitability and, to afford the opportunity to respond to the agency’s assessment of their suitability and offer supporting information. 

SECTION 1 – Case manager of excess employee to complete 

EMPLOYEE NAME:  

[Insert name]

EMPLOYEE AGENCY:
[Insert name]
EMPLOYEE TITLE: 

[Insert title]

EMPLOYEE CLASSIFICATION: [Insert classification]
VACANCY AGENCY:

[Insert Title]

VACANCY TITLE:
[Insert title]



VACANCY REASON: 
[Insert reason why role is advertised e.g. backfilling]
VACANCY CLASSIFICATION:
[Insert Classification]

VACANCY MANAGER: 
[Insert name]


VACANCY MANAGER Phone: 
[Insert phone]

VACANCY MANAGER Email: 
[Insert email]


VACANCY REQUEST DATE: 
[Insert time/date that vacancy contact was asked to place hold on advert]
Is the vacancy advertised on an ongoing basis? 
 FORMCHECKBOX 
  Yes    FORMCHECKBOX 
  No (If no, insert term of vacancy)

SECTION 2 – Agency advertising the vacancy to complete, identifying selection criteria used as part of the assessment* 

CRITERIA 1: 

[Insert specific information on how you want the employee to evidence this]  
CRITERIA 2: 

[Insert specific information on how do you want the employee to evidence this]
CRITERIA 3: 

[Insert specific information on how do you want the employee to evidence this]
CRITERIA 4: 

[Insert specific information on how do you want the employee to evidence this]
CRITERIA – CLAUSE 4.2, APPENDIX 1 OF THE ENTERPRISE AGREEMENT:

COMMENT: 

[Insert information relevant to the criteria identified in the Enterprise Agreement]
*If the excess employee has already addressed the above criteria (e.g. the employee may have attended a meeting with the agency), this section either: does not need to be completed by the agency or, the agency can use this section to document their reason(s) why the employee has not evidenced the requisite criteria. 
NOTE: Requirements of Clause 4.2, Appendix 1 of the Enterprise Agreement states that:

“4.2.1
To ensure that no employee is disadvantaged as a result of becoming a redeployee, a redeployment work placement or an ongoing permanent role in an agency in the Public Sector will only be considered suitable (unless the employee otherwise agrees) if the following criteria is met::

a. The hours of work remain the same or similar, which means:

1. The shift pattern and average hours worked over the previous 12-month period prior to becoming a redeployee (averaging will not include periods of paid and unpaid leave)
; or

2. The employees contracted hours

Whichever is the greater.
b. The level of remuneration is not less than what the employee was earning prior to becoming a redeployee, including but not limited to penalty rates, shift rates, overtime and allowances;

c. If an employee’s pay fluctuates from fortnight to fortnight, the employee will be paid no less than the average of what they were paid (including penalty rates, shift rates, overtime and allowances) in the 12 months prior to becoming a redeployee (for the purposes of this calculation paid and unpaid leave will be excluded);

d. It is a reasonable distance/location from the employee’s residence to the new place of employment;

e. The classification is not lower than the employee was previously engaged as;

f. The nature of the work is such that it is reasonable to perform, taking into account the employee’s skill and experience;

g. There are no extenuating factors specific to the employee/worksite that would make it unreasonable for the employee to perform the ongoing permanent role.

4.2.2
The above criteria does not limit further discussions and agreement between the employee and their case manager.”

SECTION 3 – Excess employee to complete providing information on how the criteria has been met**
CRITERIA 1: 

[Insert response]
CRITERIA 2: 

[Insert response]
CRITERIA 3: 

[Insert response]
CRITERIA 4: 

[Insert response]
COMMENT: 

[Insert any other relevant information]
**If the agency has used section 2 to document their reason(s) why the employee has not evidenced the requisite criteria, the employee can address agency assessment and feedback on their unsuitability in this section. 

SECTION 4 – Agency advertising the vacancy to complete an assessment of the information provided by the employee in section 3)

SECTION 5 – Excess employee to complete (Respond to agency’s assessment provided in section 4)

SECTION 6 – Case manager of excess employee to complete (Evidence of process and outcome)

[Insert comment on agency and employee feedback]
Is the employee being placed in the vacant role?  FORMCHECKBOX 
  Yes    FORMCHECKBOX 
  No 

If no, has the employee been provided an opportunity to respond to the agency’s assessment?
  FORMCHECKBOX 
  Yes    FORMCHECKBOX 
  No 

Have the Department’s/Agency’s HR Directors been advised?  FORMCHECKBOX 
  Yes    FORMCHECKBOX 
  No
Comments

Does the matter need to be referred to the Chief Executive? FORMCHECKBOX 
  Yes    FORMCHECKBOX 
  No  

Has any advice been sought from the Office of the Commissioner for Public Sector Employment and if so, from whom? 
      FORMCHECKBOX 
  Yes    FORMCHECKBOX 
  No

Comments

[Insert Name]




[Insert Title]
Signature: ________________________________
Date:       /      /      
INSTRUCTIONS

This form is NOT required if the agency advertising the vacancy accepts the excess employee for redeployment. 

This form is a formal record of the case manager’s effort to redeploy an excess employee into an advertised vacancy, documents an agency’s assessment of the excess employee’s suitability and records the excess employee’s response to the agency’s assessment.  

An agency is not to release a ‘hold’ placed upon a vacancy, without the case manager’s agreement, until section 5 is completed. 

If mutually agreed upon, an excess employee may be assessed after a ‘hold’ has been released so long as the excess employee is considered before any other applicant is assessed (excepting work injured, and other excess employees). If a dispute regarding the excess employee’s suitability cannot be resolved through completion of this form, the matter is to be escalated to the Department’s/Agency’s Director, Human Resources (or equivalent) for advice. 

The Office of the Commissioner for Public Sector Employment can be contacted for information on 8226 2700 or at publicsectorhr@sa.gov.au
� Example excluding periods of leave to averaging calculation
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